Tanú érdekében eljáró ügyvéd

Önnek tanúként joga van a Be. 80. § alapján ahhoz, hogy ügyvédet hatalmazzon meg, ha egy büntetőeljárásban a jogairól való felvilágosítás céljából ezt szükségesnek tartja.

 

Ilyen esetekben a tanú érdekében eljáró meghatalmazott ügyvéd részt vehet azon az eljárási cselekményen vagy tárgyaláson, amelyen a tanút megjelenési kötelezettség terheli, és a tanú jogairól, kötelezettségeiről tájékoztatást és folyamatos felvilágosítást adhat.

 

A tanú érdekében eljáró ügyvéd feladata kizárólag az, hogy a tanút az őt megillető jogokról és kötelezettségekről felvilágosítsa és tanácsokkal lássa el, illetve a vallomás megtételének vagy megtagadásának célszerűsége szempontjából eligazítást adjon.

 

A tanú érdekében eljáró ügyvéd a fentieken kívül más tevékenységet nem végezhet, így a tanú vallomását sem befolyásolhatja.

 

A tanú kihallgatásánál jelen lévő, a tanú érdekében eljáró ügyvéd a kihallgatást követően megtekintheti a tanú kihallgatásáról készült jegyzőkönyvet és azzal kapcsolatosan észrevételeket tehet.

 

Amennyiben Ön tanúként megidézték, azonban nem szeretne elmenni a kihallgatásra megfelelő jogi képviselet nélkül, kérem keressen bizalommal a honlapomon található elérhetőségeim valamelyikén!